Asset Publisher Asset Publisher

Dary Świętokrzyskich Lasów

20 września leśnicy przenieśli atmosferę lasu do centrum Kielc. III edycja wydarzenia „Dary Świętokrzyskich Lasów" za nami. W czasie porannej wycieczki do lasu leśnicy i grzybiarze otworzyli sezon na grzyby. Po południu w centrum Kielc miał miejsce leśny piknik. Grzegorz Russak gotował gulasz z grzybami, leśnicy opowiadali o swojej pracy i darach lasu. Atmosferę podkreślała myśliwska muzyka i stoiska przyjaciół leśników.

Plenerowe wydarzenie edukacyjno-promocyjne „Dary Świętokrzyskich Lasów" zorganizowane zostało po raz trzeci przez świętokrzyskich leśników dla mieszkańców Kielc i regionu, turystów odwiedzających region oraz miłośników grzybobrania i innych darów lasu.

Grzybobranie
W niedzielny poranek pod przewodnictwem świętokrzyskich leśników miała miejsce wycieczka do lasu w poszukiwaniu grzybów i innych darów lasu. Trzy autokary rozwiozły uczestników do lasów nadleśnictw: Daleszyce, Łagów, Zagnańsk. Dołączyli do nich ci, którzy przyjechali własnymi samochodami i rowerami. Sezon na grzyby dopiero się zaczął, sądząc jednak po pierwszych zbiorach będzie coraz lepiej. Ponieważ dary lasu to nie tylko grzyby leśnicy pokazali uczestnikom wycieczki także inne skarby prosto z lasu.


Pojawienie się grzybiarza z koszykiem pełnym grzybów na pikniku na Stadionie Leśnym w Kielcach było zwiastunem Darów Świętokrzyskich Lasów (fot. Edyta Nowicka)

Leśny piknik
Od popołudnia ulica Sienkiewicza w Kielcach oraz scena na moście nad Silnicą były zdominowane przez leśników i ich przyjaciół oraz skarby świętokrzyskich lasów.
Piknik otworzył dyrektor RDLP w Radomiu Tomasz Sot wraz z nadleśniczymi nadleśnictw Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska": Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów i Zagnańsk.
Dyrektor podkreślił, że świętokrzyskie to wyjątkowe miejsce w Polsce o rozległych, zdrowych, naturalnych lasach, w których gospodarują leśnicy. Powiedział zapraszając na leśny piknik: - Po raz trzeci przynosimy do Kielc wiele leśnych smaków, zapachów i atmosferę lasu. Podziękował także za wsparcie instytucjom, które są partnerami Darów Świętokrzyskich Lasów i nadleśniczym Puszczy Świętokrzyskiej.

Nie byłoby tak udanego pikniku, gdyby nie instytucje, które zaprezentowały to, co w świętokrzyskich lasach najciekawsze i najcenniejsze. Były to nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Świętokrzyska": Daleszyce, Łagów, Skarżysko i Zagnańsk, które przygotowały stoiska tematyczne dotyczące turystyki, edukacji oraz udostępniania lasu dla sportu i rekreacji w ramach kampanii „Lasy Państwowe. Zapraszamy" i jubileuszu 135-lecia RDLP w Radomiu.
Interesująco swoją działalność zaprezentowały Polski Związek Łowiecki, Świętokrzyski Park Narodowy, Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, Zespół Szkół Leśnych w Zagnańsku, Muzeum w Tokarni, Tartak „Olczyk". Szczególną popularnością cieszyło się stoisko Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach, na którym można było obejrzeć grzyby jadalne, trujące i niejadalne. Od grzyboznawców na stoisku oraz na scenie można było się dowiedzieć się jak unikać tragicznych pomyłek przy grzybobraniu. Dzieci świetnie odnalazły się na warsztatach plastycznych przygotowanych przez Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych wspólnie z Zespołem Państwowych Szkół Plastycznych w Kielcach.

Każdy wielbiciel lasów i produktów bliskich naturze mógł znaleźć coś dla siebie na kieleckim deptaku wśród stoisk rzemieślników i artystów wykonujących swoje prace w drewnie oraz inspirowanych lasem. Były także leśne miody i inna zdrowa żywność na towarzyszącym wydarzeniu jarmarkowi świętokrzyskich producentów artykułów z darów natury skupionych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego.

Grzegorz Russak, znawca kuchni myśliwskiej gotował gulasz myśliwski z grzybami. Na scenie opowiadał o tajnikach gotowania z produktów rodem z polskiej kniei. A pytany o rolę grzybów, powiedział: - Praktycznie polska kuchnia nie istnieje bez grzybów. Bez nich nie byłaby tak smaczna. Do tego borówki, żurawiny, zioła, miód leśny – to wszystko cenne dary lasów.

- Praktycznie polska kuchnia nie istnieje bez grzybów. Bez nich nie byłaby tak smaczna. Do tego borówki, żurawiny, zioła, miód leśny – to wszystko cenne dary lasów - powiedział Grzegorz Russak, znawca kuchni myśliwskiej

Po chochlę myśliwskiego gulaszu z grzybami ustawiła się długa kolejka, 1300 porcji zostało zjedzone ze smakiem - co wszyscy zgodnie potwierdzili.

Na scenie dominowały leśne i grzybowe tematy oraz muzyka myśliwska. W tym roku królem grzybobrania został Ryszard Szymczuch z Mąchocic Kapitulnych, który zebrał koszyk grzybów (w tym roku to duże osiągnięcie!!). Był także konkurs wiedzy o grzybach i lasach dla dzieci.
Wystąpił Zespół Sygnalistów Myśliwskich przy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu oraz Capella Zamku Radzyńskiego – Reprezentacyjny Zespół Muzyki Myśliwskiej PZŁ z koncertem „Muzyka lasem inspirowana".
Wielką atrakcją był pokaz sokolniczy w wykonaniu uczniów z Technikum Leśnego w Zagnańsku. Wszystkich zachwycił pokaz karate w wykonaniu Koneckiego Klubu Karate Kyoukushin, z którym wystąpił księgowy z Nadleśnictwa Ruda Maleniecka Mateusz Garbacz – pasjonat tego sportu.

Dary Świętokrzyskich Lasów to wielkie święto leśników i ich przyjaciół, do zobaczenia za rok na czwartej edycji tego wydarzenia!!