Lista aktualności Lista aktualności

ZDROWIE PROSTO Z DRZEW

Wiosna to czas, który możemy wykorzystać na wzmocnienie organizmu. Trwa sezon na kwitnienie pierwszych drzew. Zachęcamy do wyprawy do lasu po „kotki” – kwiatostany leszczyny i olszy, które mogą być źródłem zdrowia.

Te zwisające „kotki” bogate są w pyłek, triterpeny (lupeol, betulina), fitosterole (taraksasterol, beta-sitosterol, stigmasterol, lanosterol), flawonoidy (kwercetyna, hiperozyd, kemferol, mirycetyna), fitohormony, śluzy i żywice oraz olejek eteryczny.

Pyłek to znakomite źródło białka. Kwiatostany olszowe dodatkowo spożywane na surowo lub w mocnym naparze są również znakomitym źródłem witaminy C, witaminy P i kwasu foliowego.

Jako surowiec zielarski kwiatostany leszczyny i olszy działają przeciwzapalnie, odkażająco, odtruwająco i estrogennie. Ze względu na zawartość fitohormonów regulują gospodarkę hormonalną organizmu – polecane są w leczeniu przerostu gruczołu krokowego i zaburzeń okresu przekwitania oraz pokwitania. Przeciwzapalne działanie ukoi stany zapalne układu moczowego i płciowego, gruczołu mlekowego piersi i gardła. Napar z kwiatostanów leszczyny i olszy można bezpiecznie podawać niemowlętom przy kaszlu i zapaleniu gardła oraz oskrzeli. Ze względu na swe działanie odkażające i odtruwające sprawdzi się przy leczeniu zaburzeń przemiany materii, zatruć, nieżytach przewodu pokarmowego, przewlekłych chorobach skórnych na tle autoagresji i zaburzeniach metabolicznych. Mocne napary i spożyte świeże kwiaty olszy dodatkowo wykazują silne działanie przeciwpasożytnicze. Olsza działa bakterio- i wirusobójczo, obkurcza naczynia krwionośne zmniejszając przekrwienie, likwiduje wysięki, działa przeciwbólowo. Pamiętajmy jednak, że pyłek zawarty w kwiatach leszczyny i olszy może wywołać silne reakcje alergiczne u osób na niego uczulonych.

NAPAR Z KWIATOSTANÓW LESZCZYNY I OLSZY – przepis

1-2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką wrzącego mleka lub wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić, osłodzić miodem lub sokiem. Pić przy przeziębieniu, bezsenności, depresji, osłabieniu i chorobach skórnych na tle zaburzeń hormonalnych i przemiany materii, 2-4 szklanki naparu dziennie. Napar można podawać dzieciom i niemowlętom w dawce jedna łyżeczka cztery razy dziennie.

Doskonałe są również syropy sporządzone na świeżych kwiatach olchy i leszczyny, które można sporządzić na miodzie, winie, roztworze wodno-alkoholowym cukru i sorbitolu. Sprawdzają się w kaszlu, przeziębieniu i chrypce.

KOMPRES NA OCZY – przepis

Z mocnego naparu z suszonych lub świeżych pączków i kwiatostanów leszczyny i olchy można przygotować kompres na oczy. Namoczyć miękką gazę w przestudzonym ziołowym naparze. Pozostawić na oczach przez około 30 minut. Kompres niweluje pieczenie oczu, zmniejsza opuchliznę oraz cienie pod oczami.

KWIATOSTANY LESZCZYNY I OLCHY W CZEKOLADZIE I KARMELU – przepis

Składniki:

  • garść kwiatostanów leszczyny,
  • garść kwiatostanów olszy,
  • czekolada mleczna lub gorzka,
  • cukier.

Kwiatostany zbieramy możliwie daleko od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Zbieramy okazy jak najmniej otwarte – wtedy stracimy mniej drogocennego pyłku, który w nich tkwi. Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i odrobinę wody - podgrzewamy do otrzymania karmelu. Możemy do niego dodać ulubione przyprawy. Przed stopieniem cukru wystarczy wymieszać go na przykład z wanilią, cynamonem, imbirem, goździkami. Innym pomysłem jest dodanie odrobiny kakao,  kawy lub soku owocowego. W drugim rondelku rozgrzewamy czekoladę do płynnej postaci. Zebrane kwiatostany maczamy w płynnej schłodzonej czekoladzie i karmelu i wkładamy do lodówki do stężenia. Otrzymujemy w ten sposób łatwą do przygotowania i zdrową przekąskę.