Asset Publisher Asset Publisher

Pokrzywowe love

Przedstawiamy kolejny artykuł z cyklu „Do lasu po zdrowie" – tym razem zakochamy się w pokrzywie. Mało jest tak cennych surowców roślinnych, a maj to pełnia sezonu na jej zbiór.

Pokrzywa rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach, jest wszędobylska – często można ją spotkać w pobliży siedlisk ludzkich, w ogrodach. Większość kojarzy ją z parzącym, trudnym do wytępienia chwastem. Tymczasem ma ona szerokie zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, kosmetyce, jak i w kuchni. Służyć nam mogą praktycznie wszystkie części tej rośliny, chociaż najwięcej bogactwa zawiera ziele, m.in. witaminy C, K, A, B2 i kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy oraz makro- i mikroelementy tj. żelazo, magnez, potas, wapń, mangan, krzem. Pokrzywa jest także cennym źródłem białka pokarmowego. Najbogatszym surowcem jest młoda pokrzywa majowa, sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina ta zaczyna kwitnąć. Ziele suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu, bez dostępu światła.


Pokrzywa dodawana do potraw poprawia trawienie i metabolizm. Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki zawarte w pokrzywie usprawniają pracę trzustki, wątroby oraz żołądka.

HUMMUS Z POKRZYWĄ

Składniki:

- cieciorka – 1 puszka
- sezam – 2 łyżki stołowe
- pokrzywa – garść umytych, osuszonych i posiekanych listków
- sok z 1/2 cytryny
- woda z lodówki – ok. 50 -70 ml
- sól, pieprz do smaku – tu po ok. 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek
- przyprawy do posypania wedle uznania np. chili, papryka mielona, suszony czosnek niedźwiedzi, kolorowy pieprz świeżo zmielony

Dokładnie opłukać i odsączyć na sitku ciecierzycę. Sezam uprażyć na patelni, na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły. Uprażony sezam wrzucić do blendera i rozdrabniać dodając w trakcie oliwy z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Pastę sezamową wraz z ciecierzycą, sokiem z cytryny, pokrzywą oraz solą i pieprzem wrzucić razem do blendera i ucierać na jednolitą kremową masę. W trakcie dodawać powoli zimnej wody, początkowo ok. 2-3 łyżki stołowe, aż do uzyskania odpowiedniej- łatwej do rozsmarowania konsystencji. Masę doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Gotowy hummus z pokrzywą przełożyć do słoika i zalać warstewką oliwy z wierzchu.


Łany pokrzywy, fot. Grzegorz Zawadzki


Pokrzywa pomocna jest także w leczeniu chorób układu moczowego, działając moczopędnie pomaga wydalać z organizmu substancje toksyczne, takie jak złogi kwasu moczowego. Przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie, w tym wody. Stosowana często w leczeniu artretyzmu oraz bólach reumatycznych. Działa stymulująco na produkcję przeciwciał podczas infekcji. Dzięki dużej zawartości żelaza wykazuje silne działanie krwiotwórcze, wykorzystywana jest z powodzeniem w leczeniu anemii i niedoborów składników mineralnych.

MIKSTURA Z POKRZYWY
Zebraną pokrzywę opłukać, osuszyć, delikatnie zmiksować (razem z łodygami), zalać niskozmineralizowaną, przegotowaną, zimną wodą – tak by niemalże przykryła roślinną miazgę, zamieszać, uklepać łyżeczką. W zakręconym słoiku odstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wycisnąć sok z pokrzywy przez gazę i używać go w formie kuracji – pić po 2-3 łyżki dziennie. Tak przygotowana mikstura ze względu krótki termin przydatności do spożycia, najlepiej przygotowywać na bieżąco i nie trzymać w lodówce dłużej niż ok. 2 dni.

Pokrzywa wykazuje także właściwości kosmetyczne. Ze względu na działanie bakteriobójcze napar z liści pokrzywy stosuje się do przemywania i okładów w leczeniu schorzeń skórnych tj. ropnie czy trądzik. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką na stany zapalne jamy ustnej. Zawartość krzemionki sprawia, że ziele pokrzywy znakomicie działa jako płukanka na włosy, odżywiając je i wzmacniając cebulki, stosowana jest w kuracjach na porost włosów. W celu wydobycia z pokrzywy trudno rozpuszczalnej w wodzie krzemionki należy przygotować z ziela wywar. Płukanka pokrzywowa przeznaczona jest dla osób o ciemnych włosach, dla blondynek skończyć się może zafarbowanymi na zielono włosami.

WYWAR Z POKRZYWY

50g suszonego  lub 250 g świeżego ziela pokrzywy zalać 2 lirami wody. Gotować ok. 30 minut.

Włosy należy umyć delikatnym szamponem, spłukać wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie opłukać, tym razem wywarem z pokrzywy- przygotowanym wcześniej i przestudzonym. Włosy i skórę głowy polać przygotowaną płukanką i zostawić na 10 minut, można w tym czasie głowę owinąć ciepłym ręcznikiem.

Maj to pełnia sezonu na zbiór pokrzywy, zachęcam więc do zbieranie tego cennego i niedocenianego zioła. Mało jest tak wszechstronnych i bogatych surowców roślinnych, które łatwo zebrać, a ich zbiór jest niezwykle szybki i wydajny. Dla początkujących zielarzy warto uzbroić się w rękawiczki.