Asset Publisher Asset Publisher

Punkt Dobre z Lasu w Radomiu

Powstaje coraz więcej punktów sprzedaży produktów marki Lasów Państwowych „Dobre z Lasu”. Wędliny, miody i przetwory z darów lasu jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia będą dostępne w Radomiu, w sklepie firmowym Krawczyk na ul. Królowej Jadwigi 1. Lasy Państwowe i Zakład Masarski KRAWCZYK zapraszają 22 grudnia na otwarcie punktu, gdzie można kupić „Dobre z Lasu”.

Zdrowa żywność z polskich lasów

„Dobre z Lasu” to część szerszego projektu Lasów Państwowych pn. „Zdrowa żywność z polskich lasów”. Ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. To umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarce leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii.

Lokalnie, smacznie i prosto z lasu

Wprowadzona na rynek przez Lasy Państwowe marka daje gwarancję, że żywność, którą mamy w dłoni, jest zdrowa i smaczna. „Dobre z Lasu” korzysta jedynie z produktów pochodzących z lokalnych źródeł, wspierając przy tym niszowy rynek przetwórstwa leśnych produktów niedrzewnych przy zachowaniu wysokich standardów jakości. To także symbol gospodarowania zasobami przyrody w sposób zrównoważony i zgodny z misją Lasów Państwowych oraz oparty na zasadzie równomiernego zaspokajania potrzeb obu współzależnych od siebie stron – lasu i ludzi.

Marka „Dobre z Lasu” to znak towarowy Lasów Państwowych pełniący funkcję społeczno – promocyjną projektu. Logotyp „Dobre z Lasu” to świadectwo naturalnego pochodzenia surowców i najwyższej jakości produktów.

Produkty marki Lasów Państwowych „Dobre z Lasu” jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia będą dostępne w Radomiu, w sklepie firmowym KRAWCZYK na ul. Królowej Jadwigi 1. To wynik współpracy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu i Zakładu Masarskiego KRAWCZYK.

Zapraszamy na otwarcie punktu Dobre z Lasu i konferencję prasową w dn. 22.12.2021 r. (środa) o godz. 10.00. Sklep firmowy KRAWCZYK, ul. Królowej Jadwigi 1.

„Dobre z Lasu” to ekologiczne, naturalne i zdrowe produkty. To dziczyzna, miody oraz płody runa leśnego pochodzące z polskich lasów.

Mięso i wędliny z dziczyzny

Dziczyzna to mięso pochodzące od zwierząt żyjących na wolności, pierwotnie pierwsze mięso w jadłospisie człowieka. Mięso o szlachetnym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Surowiec kulinarny i do produkcji znakomitych wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Innowacyjny, niezwykle bogaty w składniki pokarmowe, nie do skopiowania naturalny element diety. Niezwykle wartościowe mięso diety w dobie chorób cywilizacyjnych. Produkt, o którym wciąż mamy zbyt małą wiedzę i bardzo mało go spożywamy.

Dziczyzna w porównaniu z mięsem zwierząt gospodarskich zawiera:

  • Dużo więcej łatwostrawnego białka, mioglobiny i aminokwasów egzogennych.
  • Mniejsze ilości tłuszczu przy zdecydowanie korzystniejszym profilu kwasów tłuszczowych.
  • Więcej znaczących w profilaktyce zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i prawie wzorcowy stosunek OMEGA6 do OMEGA3.
  • Więcej witamin z grupy B (B2, B5, B6, B12).
  • Więcej potasu, fosforu, cynku, magnezu, a przede wszystkim żelaza.
  • Jest mniej kaloryczna, a więc bardziej dietetyczna.

Miody

W naszej szerokości geograficznej właśnie las był naturalnym środowiskiem bytowania pszczoły miodnej, która przez tysiące lat ewolucji przystosowywała się do tego środowiska. Wchodziła ona w skład naturalnej fauny, a przy tym oddawała nieocenione usługi zapylając rośliny występujące w tym zbiorowisku. Pszczoła miodna podtrzymywała więc bioróżnorodność w środowisku leśnym, a tym samym stabilność tego ekosystemu.

Wdrażając działania, które mają na celu ochronę i propagowanie pszczelarstwa chcemy wpływać na zachowanie i zwiększanie bogactwa przyrodniczego terenów leśnych i sąsiadujących z lasami.

Miód jest naturalnym surowcem wytwarzanym przez pszczoły. Powstaje z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub spadzi. To prawdziwe płynne złoto i niezwykły skarb dla zdrowia oraz sztuki kulinarnej. Miód nie tylko wzbogaca smak potraw oraz napojów, ale jest również niezawodnym środkiem, który dobroczynnie wpływa na organizm w stanach przeziębienia, wspiera układ krążenia, a także regeneruje skórę. Miód dostarcza także inne składniki np. działające prozdrowotnie enzymy, witaminę A, B2, PP, wiele składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor. Charakterystyczny zapach miodu to zasługa zawartych w nim olejków eterycznych, a za smak, obok cukru, odpowiadają kwasy organiczne.

Grzyby, przetwory z owoców runa leśnego, zioła

Produkty marki „Dobre z Lasu” to także przetwory z grzybów, owoców runa leśnego i ziół. Las jest nieograniczonym i bogatym źródłem darów lasu, w tym wielu wykorzystywanych w kuchni, czy dla wspomagania zdrowia.