Asset Publisher Asset Publisher

Zimowa herbatka z leśnych skarbów

Ognisko rozpalone w wyznaczonych do tego miejscu w lesie jest najlepszym zwieńczeniem każdego zimowego spaceru. Nic tak dobrze nie smakuje jak własnoręcznie upieczona kiełbaska. A co do picia? Las, nawet zimą, oferuje nam możliwość przygotowania smacznych i zdrowych herbatek z dóbr, które znajdziemy w trakcie spaceru.

Rośliny nadające się na herbaty i dostępne, nawet gdy zalega śnieg, to m.in. liście poziomek, liście i pędy jeżyn, kwiatostany leszczyny, młode gałązki brzozy, igliwie sosnowe czy świerkowe, owoce dzikich odmian róży czy głogu, które nie zostały jeszcze skonsumowane przez ptaki.

Zebrany surowiec powinien być pozbawiony śladów żerowania owadów czy innych chorób, zdrowy, okazały. Herbatkę przygotowujemy w metalowym kubku lub rondelku, zebrane skarby zalewamy wodą, stawiamy blisko ognia na ognisku i gotujemy kilkanaście minut, by napój nabrał aromatu. Jeśli wyda nam się zbyt kwaskowy, warto mieć ze sobą mały słoiczek miodu, który osłodzi smak, ale i doda wartości zdrowotnych naszej herbatce. Taką zimową herbatkę przygotować możemy także z powodzeniem w warunkach domowych.

Jakie plusy wynikają z picia takiej własnoręcznie wykonanej herbatki? Liście poziomek i jeżyn są bogate w witaminy (w tym wit. C), garbniki, flawonoidy (m.in. rutyna), glikozydy. Skład ten korzystnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy- reguluje wydalanie moczu oraz wspiera funkcjonowanie nerek, pęcherza i dróg moczowych. Zawiera wysokie ilości antyoksydantów, herbata taka wspomaga prawidłowe krążenie, ma także właściwości przeciwzapalne i napotne. Herbaty z liści poziomki i jeżyny regulują także przemianę materii. Korzystnie działają przy schorzeniach skóry powstałych na tle złej przemiany materii oraz przy podrażnieniach błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Co znajdziemy w igłach sosnowych i świerkowych? Są one bogactwem olejków eterycznych, żywic, garbników, ponadto igły zawierają – zwłaszcza w okresie zimowym bardzo duże ilości witaminy C – 50 gram igliwia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Olejki eteryczne zawarte w igłach działają jak środek dezynfekujący dając ochronę przed grypą, przeziębieniami i infekcjami górnych dróg oddechowych. Herbatka z suszonych kwiatostanów leszczyny jest dobrym środkiem napotnym i moczopędnym. Zaleca się ja stosować przy różnego rodzaju przeziębieniach oraz przy nieżytach przewodu pokarmowego.

Owoce dzikiej róży zawierają dużo witamin – A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Są one bogactwem witaminy C – mają jej nawet 30–40 razy więcej niż cytrusy. Owoce głogu zawierają natomiast kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu, garbniki. Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie oraz wzmacniają pamięć.

Taka własnoręcznie wykonana herbatka prosto z ogniska smakuje najlepiej i jest prawdziwą bombą witaminową w okresie osłabienia organizmu i przeziębień. Polecam serdecznie taką formę spędzania wolnego czasu w zimie – nic nie zastąpi smaku pieczonej z ogniska kiełbaski popitej aromatyczną herbatką, a na deser pieczone jabłko lub ziemniaki z ogniska.